czwartek, 10 września 2009

Witaminy a dieta

O tych kwestiach nie za wiele można znaleźć tak w internecie, jak i w literaturze. Powodem jest fakt, że jest stosunkowo niewiele osób, firm, instytucji i fachowców zainteresowanych tym by ludzie byli zdrowi. Odpowiednia wiedza, świadomość i bogaty asortyment witamin i suplementów to mniejsza ilość chorób, a więc i mniejsza sprzedaż leków. Nad tym usilnie pracuje lobby farmaceutyczne.
Jak natomiast z pewnością powszechnie (powinno być) wiadomo każdemu człowiekowi przecież są konieczne witaminy. Aktualnie, w naszej rzeczywistości stanu zdrowia Polaków nie można opisać jako coś dobrego. Jeśli dla przykładu weźmiemy choroby układu krążenia to jest to jedno z istotnych zagrożeń cywilizacyjnych, lecz ryzyko zachorowania możemy minimalizować właśnie poprzez spożywanie większej ilości witamin i minerałów. Te witaminy są z pewnością niezbędne. Trzeba koniecznie je zapewnić w pożywieniu, albo jako preparaty do łykania. Niewłaściwie dobrana dieta, mała aktywność fizyczna, nadmierne dawki alkoholu, palenie papierosów, nazbyt duże nadciśnienie tętnicze, zaburzenia przemiany węglowodanowej i istotna nadwaga, no i także za wysoki poziom trójglicerydów i tzw. cholesterolu LDL to efekt nieodpowiedniego sposobu życia człowieka. Dobrze dobrane witaminy mogą to zmienić. Poza tym stres to element sprzyjający chorobom układu krążenia, a przede wszystkim miażdżycy naczyń krwionośnych. Koniecznie więc należy zadbać o większe spożycie witamin. Suplementy diety są dzisiaj dla wszystkim dostępne, należy jedynie wyslekcjonować te dobre suplementy, a nie patrzeć na to czy dane witaminy są widoczne w reklamie. To te właśnie (reklamowane) są niestety najczęściej niewiele warte. Nadto, do elementów ryzyka są zaliczane także: wysokie stężenie homocysteiny - aminokwasu powstającego w czasie trwania procesów przemiany metioniny, której poziom jest regulowany przez m.in. witaminy B6, B12 i kwas foliowy.
Blaszka miażdżycowa tworzy się w uszkodzonym naczyniu, w wyniku połączenia "złego cholesterolu" z wolnymi rodnikami, czyli aktywnymi cząstkami, których tworzeniu się sprzyja także zatrute środowisko, palenie tytoniu, promienie UV, przewlekłe stany zapalne (choćby choroby reumatoidalne) no i stres. Witaminy, w tym antyoksydanty typu beta-karoten (prowitamina witaminy A), witaminy E i C, oraz bioflawonoidy hamują tworzenie się wolnych rodników i kompleksów ze „złym" cholesterolem. Gdy mamy ich za mało, a najczęściej tak jest, to pasowało by zwiększyć ich ilość w diecie, lub zacząć spożywać suplementy.
Aby zapracować na lepsze zdrowie możemy na to wpływać modyfikując dietę, medykamentami (zdecydowanie najgorsze wyjście), a także uzupełniając witaminy. zdrowe odżywianie, a przede wszystkim tzw. zdrowa żywność. Jednak nie jest to zbyt często spotykane. Podczas procesów smażenia, gotowania, pieczenia jak również obierania „dematerializuje się" dość dużo składników. Przykładowo - w ugotowanym zielonym groszku jest aż o 50% miej witaminy C mniej niż w surowym, jeśli zaś był on wcześniej przechowywany w ujemnej temperaturze - aż 80% mniej mniej, a gdyby był był konserwowany będzie jej jej zaledwie jedynie 10 procent! Przeto najlepsze witaminy dla kobiet (i nie tylko) to ekologiczna, zdrowa żywność, ponieważ bez niej powstają istotne zagrożenia zdrowotne i ludzkie zdrowie może być w istotny sposób narażane na choroby. Jeśli nie jadasz wystarczająco zdrowej żywności suplementacja witaminowa jest koniecznością. Sugeruję to przemyśleć, we własnym interesie ...

niedziela, 8 lutego 2009

Suplementy na dziś

Najpierw sięgnijmy nieco do historii. Dość dawno, bo już na samym początku minionego, dwudziestego wieku nasz , polski biochemik K.Funk odkrył, iż to właśnie niektóre roślinne składniki, które mają w swoim składzie pierwiastek azot, są właściwie niezbędne, aby zapobiegać profilaktycznie chorobom takim jak na przykład szkorbut. Składniki owe określił witaminami, z składanej kompozycji łacińskiego określenia "vita" i "życie", oraz "amina". Witaminy, a na dzień dzisiejszy głównie jako suplementy witaminowe, odgrywają dość ważną rolę w zapobieganiu nowotworów i innych patologii, a więc absolutnie nie może brakować ich w naszej diecie. Tak więc jest usilnie zalecane, aby, w miarę możliwości, jadać witaminy naturalne z świeżych owoców i warzyw, Ponieważ jednak witaminy i znajdujący się tam błonnik są niezbędne dla każdego trzeba ich sporo spożywać. Składniki te, czyli witaminy, lub naturalne suplementy, nie mylić z pastylkami sprzedawanymi w aptece, są wręcz konieczne do codziennego funkcjonowania bardzo wielu, różnych procesów w twoim organizmie. Ich brak może mieć istotne konsekwencje. Minerały zaś znajdują się przede wszystkim w warzywach i owocach, ale można je też przyswajać przez jedzenie mięsa, ryb i wody pitnej. A więc suplementy diety i preparaty uzupełniające braki należy brać czy nie? W świecie naukowym, jak zawsze, toczą się debaty na temat poziomu przydatności przyjmowania suplementów, lecz zdecydowanie teraz już jesteśmy przekonani, że jest to dzisiaj absolutna konieczność. Oczywiście także dla zdrowych ludzi to też nie ma praktycznych możliwości by z jedzeniem dostarczyć wszystkich składników, witamin, antyutleniaczy, minerałów, fitofaktorów, etc. Uzupełnianie diety o suplementy to aktualnie konieczność, a witaminy dla kobiet w ciąży, czy dla dzieci, osób pracujących w stosunkowo ciężkich warunkach, to wręcz bezwzględny warunek zachowywania dobrego zdrowia, jakoże grozi to nie tylko pogarszaniem się funkcjonowania tak ważnego układu immunologicznego, ale i wielu innych układów i narządów. Suplementy to więc twój wyjątkowy przyjaciel :-)

piątek, 9 stycznia 2009

Witaminy dla kobiet w ciąży

Kobiety w ciąży wymagają bezwzględnej suplementacji, choć właściwie powinna się ona zacząć jeszcze przed ciążą, aby uzupełnić niedobory oraz oczyścić organizm z toksyn. Chodzi oczywiście o to by nie przekazywać ich do płodu i by braki składników witaminowo-mineralnych nie powodowały niedoborów u płodu. Niestety, nawet lekarze, w tym specjaliści od prowadzenia ciąży, nie mają w tym zakresie wystarczająco dużej wiedzy.
Suplementacja oczywiście w ogromnym stopniu jest zależna od diety, czyli tego co się spożywa. Niestety w dzisiejszej rzeczywistości nie ma szans na dostarczenie organizmowi wystarczającej ilosci i różnorodności skłdników, witamin, minerałów, bioflawonoidów, antyoksydantów, etc.
Jak to jednak wygląda w danym orgniźmie? Wcale nie łatwo to sprawdzić, a jedna z niewielu dobrych metod jest analiza pierwiastkowa włosa.
Pozwala ona na określenie danego typu metabolicznego, oraz stanu odżywienia badanego orgnizmu. Dzięki temu właśnie możemy jasno wskazać najlepszy sposób odżywiania, wsparty programem suplementacyjnym, czyli indywidualnie dobranymi witaminami, minerałami, antyoksydantami, czy innymi nizbędnymi suplemetami.
Dlatego rekomeduję wykonanie analizy pierwiastkowej włosów wszystkim pytającym o witaminy dla kobiet w ciąży , która jako jedno z niewielu badań daje na tyle dużo informacji, że mozna dużo zrobić, aby wspomóc organizm i przygotować do na trudny okres ciąży. Właśnie czas na kilka miesięcy przed ciążą jest optymalny, jakoże jest jeszcze możliowość dokonania wielu działań zanim do płodu zaczna się dostawać szkodliwe metabolity. Należy więc nie tylko pytaco witaminy, czy suplementy, lecz przede wszystkim zadbać o wiedzę, jakie to mają być, a jest to szczególnie ważne w przypadku jeśli mają to być najlepsze witaminy dla kobiet w ciąży.

piątek, 14 listopada 2008

Witaminy i gotowanie

Wiele gospodyń nie docenia roli witamin i jest niezbyt świadoma tego, że gotowanie, szczególnie to zbyt długie, baaardzo zubaża pożywienie w witaminy. Dotyczy to oczywiście w największym stopniu witamin rozpuszczalnych w wodzie, takich jak C, czy z grupy B.
Wyjątkowo wrażliwa na temperaturę jest witamina C i wbrew pozorom czesto spotykany jest jej niedobór. Aby zmniejszyć utlenanie się witaminy C można dania zakwaszać sokiem z cytryny, czy octem jabłkowym, czy np. naturalna śmietaną (a nie zawartośica kubka platikowego, kupionym w markecie z napisem śmietana ...).
Jeszcze mniej znanym procesem jest fakt, ze podczas jełczenia tłuszczy, a ma to miejsce nader często, choć tego nieraz nie widać, jest niszczenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jak witaminy A, D, E, K.
Aby zachowac jak najwięcej witamin należy wszelkie warzywa i owoce spożywać ze skórką, albo obierać jak najcieniej, gdyż to własnie tuż pod skórką zwykle gromadzi się najwięcej witamin i korzystnych dla zdrowia składników..
Warto też używać do gotowania warzyw na tyle mało wody na ile to możliwe.

Jeśli tylko nie a takiej konieczności NIE należy gotowac pod przykryciem.

Do produktów zawierających witaminy rozpiuszczlene w tłuszczach, nawet w trakcie gotowania, warto dodawać właśnie tłuszczu.

piątek, 10 października 2008

Herbata na zdrowie

Jak działają herbata na zdrowie? Ano, herbata to przede wszystkim źródło antyoksydantów, a te to warunek zdrowia. Zawarte tam flawonoidy walczą z wolnymi rodnikami, a te właśnie są bezpośrednio odpowiedzialne za powstawanie wielu chorób cywilizacyjnych. Całkiem niedawno okazało się., że właśnie herbata ma także silne właściwości antybakteryjne. Jest to więc też pomocne przy zwalczaniu próchnicy i chorób przyzębia. Zdrowie jest warunkiem zdrowych zębów. Na zębach osad zawiera ponad 300 tysięcy bakterii różnych gatunków, co wywołuje próchnicę. Niedawne badania potwierdziły, iż zawarte w czarnej herbacie polifenole dość skutecznie ograniczają pojawienie się płytki nazębnej, czyli rozwój próchnicy. Na twoje zdrowie ma to wpływ o tyle, że antybakteryjne działanie herbaty wzmacnia także zawarty w jej liściach fluor. Witaminy występują tu w niezbyt dużej ilości.

Możesz pić niefermentowaną herbatę zieloną, a jeszcze lepiej tzw. białą, która jest najszlachetniejszą odmianą zielonej herbaty, półfermentowaną czerwoną, albo fermentowaną czarną. Dobrze pić ją między posiłkami, lecz 2 godziny po jedzeniu. Albo 1 godziny przed jedzeniem. W interesie twojego zdrowia jest by nie należy pić herbaty w trakcie posiłku, ponieważ garbniki, szczawiany i fityniany znacznie ograniczają przyswajalność składników mineralnych. Najbardziej szczególnie żelaza i wapnia. Jeżeli lubisz wygodę, skorzystaj z gotowych napojów na bazie herbaty. Herbata na zdrowie to trzy filiżanki herbaty dziennie, lecz raczej nie więcej niż maksymalna dziesięć.

piątek, 26 września 2008

Witaminka C

To ta najpopularniejsza ze wszystkich witamin wspomaga odporność organizmu. Pomaga walczyć z infekcjami, a wraz z rutyną uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. Oczywiście wspomaga produkcję kolagenu, oraz czerwonych ciałek krwi. Poprawia także kondycję skóry, włosów i paznokci. Jako przeciwutleniacz ta witamina jest konieczna w jesienne i zimowe dni. gdy jesteś skazany na siedzenie w dusznych, czy zadymionych pomieszczeniach. Jej naturalnym źródłem są warzywa i owoce, w tym tez kiszona kapusta, żurawina, a przede wszystkim czarne porzeczki – niedoceniane, a zawierające więcej witaminy C niż cytryny, czy pomarańcze. W postaci naturalnej trzeba dodawać ją do posiłków bogatych w żelazo (soki z czarnej porzeczki). Potrawy zawierające duże ilości witaminy C nie powinny być przygotowywane w wysokiej temperaturze, ani stać długo na słońcu lub w pełnym świetle. Można również zażywać witaminę C w suplementach, lecz witaminy dla dzieci tak jak wszystkie inne suplementy dla zapewnienia dobrej jakości powinny być w postaci koncentratu roślinnego, bo syntetyczne witaminy przynoszą więcej szkody niż pożytku..
Niedobór tej witaminy objawia się zwykle skłonnością do siniaków, złą krzepliwością krwi, osłabieniem, brakiem odporności oraz anemią. Zalecana dzienna porcja witaminy C to 70 miligramów, ale jest to wartość raczej minimalna. Odpowiedni może być więc jedynie suplement witaminy w postaci koncentratu roślinnego, najlepiej jeśli producent dysponuje własnymi plantacjami takich upraw, bo tylko wtedy można zapewnić pełną kontrolę nad procesem produkcji wysokiej jakości suplementu.

czwartek, 3 lipca 2008

Co to jest żywność wzbogacona i RDA?

Żywność wzbogacona to artykuły spożywcze, do których dodano odpowiednie zestawy – witaminy, suplementy, tworząc produkty zapobiegające niektórym chorobom lub zmniejszające pewne dolegliwości. Przykładem mogą być potrawy z dodatkiem fitochemikaliów otrzymanych z soi, które mogą łagodzić takie objawy, jak uderzenia gorąca u kobiet w okresie menopauzy, a u mężczyzn pozwalają zapobiec chorobom prostaty. Innym przykładem są słodycze wzbogacone w niektóre fitochemikalia, przeznaczone dla dzieci, które nie chcą jeść warzyw.

Co to jest RDA?

Skrót RDA (Recommended Daily Allowances) to obowiązujące w USA normy dietetyczne, określające minimalne ilości pewnych witamin i składników mineralnych w organizmie, przy których jeszcze nie występują objawy ich poważnego niedoboru. Normy te zostały opracowane wiele lat temu, w czasach, gdy niewiele wiedziano o mechanizmach funkcjonowania komórek ustroju i ich współdziała łamu z mikroskładnikami odżywczymi. Obecnie wiemy już, że witaminy i składniki mineralne odgrywają ważną rolę w zapobieganiu wielu schorzeniom, między innymi chorobom serca, nowotworom i stanom depresyjnym. Dobre, naturalnego pochodzenia suplementy są więc wtedy niezbędne.
W dobrych książkach można znaleźć wyniki wielu badań wskazujących jednoznacznie, że organizm człowieka nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować, gdy poziom witamin, składników mineralnych i pewnych innych substancji spada poniżej wartości optymalnej. Na przykład, zgodnie z normą RDA, dzienna dawka witaminy E, pełniącej ważną rolę w zapobieganiu chorobom serca i w prawidłowym funkcjonowaniu systemu immunologicznego, wynosi od 8 do 10 IU. Tymczasem badania prowadzone przez National Institute of Aging sugerują, że dobroczynny wpływ witaminy E objawia się dopiero przy dawce dziennej wynoszącej 200 IU. Zalecając wielkości dawek dziennych omawianych leków kierowano się zatem wynikami ostatnich badani, a nie zaleceniami zawartymi w ZDA.
Co sądzić o suplementach, które nie są uwzględnione w RDA,.a RDA obejmują tylko pewną grupę witamin i składników mineralnych. Pomijają zaś istnienie dużej grupy ważnych suplementów, które w ostatnich latach stały się obiektem wielu prac badawczych.